X

Seminar Youth, Society and Participation v Piispali

Med 30.1.2023 in 3.2.2023 je na Finskem, v Piispali potekal seminar Youth, Society and Participation. Pot iz Novega mesta v Piispalo nam je vzela kar debelih 18 ur vendar je bilo vredno.
Prvi dan je bil namenjen odprtju seminarja, predstavitvi, namena, ciljev,… Samostojni raziskovalec Tomi Kiilakoski je predstavil analizo participacije mladih v različnih državah Evrope. Profesorja na Univerzi Tampere Guna Spurava and Jari Varsaluoma pa sta predstavila kaj je mladinska participacija. Potem smo se razdelili v skupine, vsaka skupina je dobila nalogo, da naredi primer mladinske e-participacije. Sledilo je delo po skupinah.
Pred večerjo smo obiskali še skupino mladih Fincev, ki so bili na izmenjavi v Sloveniji s katerimi smo naredili kratko evalvacijo in analizo projekta. Po večerji smo imeli predstavitev krajev, držav, mladinskih centrov in projektov, ki jih izvajamo in bomo izvajali.
V sredo smo pričeli s športnimi aktivnostmi. Prva skupina je šla na pohod po snegu s krplji, druga skupina pa v mini živalski vrt. Po eni uri smo skupini zamenjali aktivnosti. Po kosilu smo imeli SWOT analizo po sistemu svetovne kavarne. Kasneje pa je profesor Jari predstavil Finsko platformo za mlade Digiraati. Profesorica Guna pa splet 2.0 in možnosti, ki se odpirajo za participacijo mladih. Zvečer smo imeli bowling, kompanje in savno. Kdor je želel je lahko šel na poslikavo majic.
V četrtek smo še dokončali delo po skupinah in imeli predstavitve rezultatov skupin. Po kosilu je bila analiza rezultatov skupin in uraden zaključek seminarja z evalvacijo in analizo. Udeleženci smo dobili tudi Youthpass-e. Sledile so športne aktivnosti: tek na smučeh in drsanje. Zvečer smo preizkusili tradicionalno savno, peko klobas na ognju, kjer smo se tudi udeleženci med seboj poslovili.
V petek pa nas je že čakal odhod. Zjutraj smo se poslovili od ostalih udeležencev in odšli na pot. Bilo je prijetno, aktivno in intelektualno. Finska nas je očarala.
Nazaj na seznam