X

Vse novice

First month of Volunteering in Slovenia. TOP Experience.

While I can’t say that I have learned and understood Slovenian language quite yet, I can describe my experience during first month of volunteering as Ful Dober. From the places I have seen, to the people’s interaction to working and discussing ideas, this month has treated me well.
Starting the month, I was able to design and do a small workshop in a high school near our city (you notice how I already call it OUR city), that was a continuation of the training I participated last month about Addiction. What I loved about it is the fact I was given the freedom of being creative with the program of the workshop. My coordinators were there for all the times I had questions and doubts, but they didn’t interfere with the program. The day of the workshop I was quite nervous but after the first energizer with the group of pupils, every nervous feeling went away. The group even though shy at first didn't hesitate on being welcoming, kind and very patient through every exercise. They had many nice things to say by the end which made me feel great.
Designing programs has been a theme for this month as I have also been able to work with the team here about one workshop and an event for the next months. I get to learn about how youth work is different here, I get to know practices that make the youth work more effective, and I get to do all things in different languages.
Besides office activities, my adoptive Slovenian family has made sure to give me a taste of the culture literally and figuratively. We had a trip visiting a few of Slovenian landmarks such as Bled, Bohinj Lake and Vogel Ski Resort. I would call it one of the main highlights of my entire experience here for the rest of my staying because the scenery was breathtaking everywhere you lied your eyes, and it had such a peaceful energy, I felt recharged only by viewing across the horizon. Beside the cultural taste, I have tried Slovenian dishes and even more because the food has been great.
To sum up my situation, I feel inspired and rested during my first month of volunteering. I look forward to how the activities are going to unfold and I also look forward to visiting more of Slovenia because it so rich in nature and things to do I can wrap my head around yet.
In the end I wanted to write about the main thing I loved more about my experience so far. I placed in the end not because it's not relevant or important, but I wanted the reader to be left with the taste of it when they finish reading it. I wanted to write that within my first month of volunteering, the thing I enjoyed the most is the respect and kindness people show around here. It's not an overbearing welcoming, it's so human, gentle and touching that I feel lucky and honour for being welcomed in here first by my hosting team and also by the locals. You can always find people to help you, they always greet you on the street, especially the cute grandmas and they also have something nice to say about Albania even though they might not know much about it. Being a person that is very attached to my country (some would say nationalist) this experience has been eye-opening and heart-opening because I look forward to hugging the culture a little bit more.


Preberi več

(V) male in velike norosti

V Knjižnici Mirana Jarca je bila uprizorjena v lastni produkciji predstava 𝐕 𝐌𝐚𝐥𝐞 𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐞 𝐧𝐨𝐫𝐨𝐬𝐭𝐢 pod okriljem ustvarjalcev Mije Kramar, Mire Giovanna Gabriel, Maše Macedoni, Maje Vidic, Špele Koščak, Marine Mihajlović in Jurija Dovića.
.
Pripravili so eksperimentalno predstavo po motivih drame Veliki briljantni valček, Draga Jančarja.
Že pred samim začetkom predstave nas je pred vstopom v prostor presenetila Slavica, ki je vhodna vrata v prostor predstave najprej odprla, pogledala v prostor ter vrata hitro zaprla in zaklenila, ter jih preverila, če so zaklenjena. Počasi se je obrnila proti nam in nas pogledala z zelo resnim pogledom. Obiskovalci smo se med seboj spogledali in priznam, da sem kar pomislila sem kaj nas v predstavi čaka, saj pogled Slavice je bil po besedah mojega sodelavca ubijalski. Po vstopu v prostor nas je pričakala Lola, ki je sedela na robu police arkade in čez rob ji je bingljala ena noga. Na drugi strani je v kotu smrčal Oskar in nekaj metrov stran je Manika držala metlo za pomivanje tal.
Skozi celo predstavo sem bila na trnih kaj sledi, koliko je ura, kaj sledi po plesu… Na koncu predstave sem sama pogledala na uro in priznam nisem bila čisto prepričana, če mi prav kaže. Nad predstavo in igralci sem bila čisto vzhičena. Res se vprašaš kaj naredi človeka norega in koliko norosti je v tem našem sodobnem času.
Vsem ustvarjalcem in nastopajočim se zahvaljujem za prikaz norega, ki je v meni pustil nor občutek. Imamo vsi noro vlogo v tem življenju?

Preberi več

Finska: nepozabno potovanje polno dogodivščin!

Začetek naše nepozabne Erasmus izmenjave se je začel 9. julija s štartom v Novem mestu. Ob 7.00 smo se odpravili do letališča Marco Polo v Benetkah. Po prijetnem letu smo prispeli v finsko prestolnico Helsinki. Utrujeni od potovanja, a polni pričakovanj, smo dan zaključili s sprehodom po mestu. Naslednji dan smo raziskali lepote Helsinkov, ob 15.00 pa smo se odpravili z vlakom do mladinskega centra v Piispali. Finci so nas pričakali z večerjo, udobno pa smo se tudi namestili in dan zaključili s prijetnim druženjem v kopanjem v jezeru. Izmenjave so se poleg slovenskih in finskih udeležencev udeležili tudi mladi iz Avstrije.
Prvi uradni programski dan smo začeli z ogledom Piispale in spoznavnimi igrami. Nato smo nadaljevali z veslanjem na vikingški ladji ter aktivnostmi na plaži, kot so odbojka in kopanje. Po kosilu smo imeli sestanek vodij skupine, sledila je delavnica o človekovih pravicah in še več spoznavnih dejavnosti. Po večerji smo se odpravili v savno in uživali ob prijetnih prigrizkih.
Drugi programski dan smo začeli z drsanjem. Kot zanimivost, v Piispali so eni izmed redkih, ki obratujejo ledeno ploskev tekom poletja in s tem privabijo hokejske klube, da izvajajo poletne tabor v Piispali. Popoldne smo nadaljevali z delavnico o enakosti spolov ter se skupaj s slovensko skupino pripravili na slovenski kulturni večer, kjer smo spekli belokranjsko pogačo, ajdove žgance in žličnike ter pripravili kviz o Sloveniji. Slovenska skupina je mlade naučila tudi plesov.
Tretji programski dan smo začeli s plezanjem in bowlingom. Vse pohvale našim puncam, ki so preplezale vse smeri na steni – »mini Janje Garnbret«. V Piispali smo izdelali tudi svojo majico, saj imajo prav temu namenjen prostor. Po kosilu smo imeli sestanek vodij skupine, kjer smo obravnavali aktualna vprašanja, nato pa smo nadaljevali z vožnjo s kanuji in supi. Popoldan so Finci pripravili svoj kulturni večer.
Četrti programski dan je Julija, naša mladinska vodja izvedla krajšo delavnico na temo človekovih pravic in strpnosti. Po kosilu smo obiskali mini živalski vrt in imeli lov na zaklad po celotnem kompleksu Piispale. Zvečer nas je čakal avstrijski kulturni večer, kjer je glavna debata tekla o »slovenskem tradicionalnem zajtrku«.
V soboto dopoldne smo imeli francosko kulturno jutro. S skupino smo izvedli zaključno refleksijo in še eno krajšo delavnico na temo identitete in odnosov med ljudmi. Po zaključeni delavnici smo podelili Youthpasse vsem udeležencem. Druženje ob ognju in v savni je bilo odličen zaključek našega nepozabnega potovanja.
Naslednji dan smo se, nekateri tudi solzni, odpravili domov, kjer naprej delimo našo čudovito izkušnjo!

Preberi več

Nepozabne počitniške aktivnosti v Mladinskem centru Oton

Med 26. in 30. junijem je Mladinski center Oton zaživel v ritmu smeha in raznolikih aktivnosti, saj
smo skupaj z otroki preživeli nepozabne počitniške dni. V ponedeljek smo se prvič zbrali in se spoznavali med družabnimi igrami. Nato smo skupaj pripravili okusen zajtrk, ki je postal naša
vsakodnevna tradicija. Tako smo vsak dan začeli z igrami ter si pripovedovali zanimive zgodbe ob zajtrku.

Po zajtrku nas je čakal pester izbor zanimivih dejavnosti. Otroci so se veliko gibali ter razmišljali.
Obiskali smo Konjeniški center Novo mesto, kjer smo spoznali skrb za konje ter jih imeli priložnost jahati. Poligon z rolerji je bil zagotovo vrhunec smeha in dobre volje, ki nas je preplavil in pustil neravnodušne cel dan. Odpravili smo se tudi na supanje po reki Krki, nekateri pa so se preizkusili tudi v vožnji s čolnom, medtem ko so pravi junaki uživali v vodi.

Otroci so tudi blesteli na delavnici z Anjo, kjer so iz “odpadnih” materialov ustvarjali uporabne izdelke ter se pri tem naučili o recikliranju in pomenu ponovne uporabe. V Mladinskem centru Oton smo posebej za njih pripravili tudi poligon, ki je sprožil val smeha in tekmovalnosti med vsemi.

Seveda smo bili po vseh aktivnostih precej utrujeni in lačni, zato smo v centru poskrbeli za okusna kosila vsak dan, da smo nabrali moči za še več igre. Vendar pa naši dnevi niso bili le polni gibanja in skakanja, temveč smo si vzeli tudi trenutek za sprostitev. Pripravili smo kino kar pri nas in si ogledali film “Poletje v školjki”.

Zadnji dan je bil vrhunec adrenalina, saj smo se odpravili v adrenalinski park. Menim, da bi takšne
poletne aktivnosti morale obstajati povsod, saj spodbujajo otrokovo aktivnost in jim omogočajo
sklepanje novih prijateljstev. Nepozabno poletje v Mladinskem centru Oton bo za vedno ostalo v
naših srcih.

Maša Šeler

Preberi več

Tabor na OFF

V petek popoldne smo se skupaj odpravili z MC Otonom proti Kampu Menina. Pot je bila kratka, vendar ravno dovolj dolga da smo si odpočili za prihodnje aktivnosti. Ob prihodu smo se soočili z izzivom – saj smo oddali naše telefone, in tako smo ostali brez stika z celim svetom, razen sami s seboj. Najprej smo se preoblekli v kopalke in se odpravili na jezero, kjer so nas čakali supi. Po odigranih vodnih igrah smo se odločili, da se spopademo z lakoto in se odpravili na večerjo. Privoščili smo si pice, da smo si nabrali energijo. V večernih urah smo si čas krajšali z druženjem ob ognju ter spoznavanjem. Po napornem dnevu smo kar hitro odšli v sobe na počitek.
Naslednji dan smo dan začeli s pripravo zajtrka na terasi, kar je bil kar pravi užitek ob vsem svežem zraku. Pravo navdušenje se je pojavilo, ko smo videli koliko psičkov je bilo v kampu, seveda na voljo za božanje. Po zajtrku smo se odpravili na ekstremen šport; Rafting. Nejc nas je seveda zelo dobro ogrel, da smo bili pripravljeni na izzive na vodi. V raft smo se usedli polni adrenalina in od tam naprej se ga je samo še nabiralo. Po vsem premetavanjem po vodi smo dobili tudi priložnost skočiti z mosta v vodo, ki je bila presenetljivo mrzla. Moram povedati, da je bila vožnja polna krikov navdušenja ter smeha. Po tako naporni dejavnosti smo bili zelo lačni zato smo se odpravili na kosilo. Po kosilu smo se lotili še ene ekstremne dejavnosti. Obiskali smo adrenalinski park v kampu, kjer je bilo na voljo izbrati tri različne poti. Vsi skupaj smo se najprej odpravili na najlažjo, ki je bila tudi nižja od ostalih dveh. Nato smo se skupaj odpravili še na ostali dve, kjer je bilo več ovir, različnih težavnosti. Po končani aktivnosti smo bili vsi utrujeni ter ponovno lačni. Skupaj smo si pripravili večerjo na žaru. Ob pripravi smo se družili ter igrali razne igre, ki so testirale naše vodilne zmogljivosti ter zaupanje in koncentracijo. Po tem, ko smo pospravili, smo se spravili v sobe na počitek.
Naslednji dan smo bili zbujeni z glasno budnico, ponovno smo si postregli zajtrk v naravi, ter se pripravili na zadnjo aktivnost. Razdelili smo se v dve skupini po štiri in se odpravili proti zadnji dogodivščini. Polovica jih je odšlo v escape room, preostali pa smo uživali v mini golfu. Prva skupina je porabila nekoliko več časa, kot naša zmagovalna skupina. Za tem smo skupaj pripravili kosilo na žaru in še zadnjič uživali v svežem zraku, napetost je naraščala saj so se odštevale minute pred ponovnim združenjem z našimi telefoni. Nato smo čim hitreje pospravili prostore, da bi hitreje prejeli telefone ter se počasi odpravili na vožnjo proti Novem mestu.
Kamp brez telefonov je bil resnično edinstvena izkušnja. Brez motenj in prekinitvenih telefonskih klicev smo se osredotočili na interakcijo s sočlovekom, naravo in lastno ustvarjalnostjo. Čas, preživet v kampu, nam je omogočil sprostitev, povezovanje z drugimi in odkrivanje novih strani sebe. Zapustili smo ga z občutkom izpolnjenosti in pripravljenosti na nove izzive.

Maša Šeler, Julija Gorenc

Preberi več

Izmenjava GameYouth: Level Up

V petek 5.5.2023, se je naša skupina odpravila na 13-urno potovanje na Slovaško. Pot z avtobusom smo začeli v Ljubljani že ob 7:00 zjutraj in na končno destinacijo prispeli okoli 20:00. V Stari Bystrici smo se naprej sprehodili do hotela, se nastanili, in se pridružili večerji. Po večerji smo se imeli priložnost malo spoznati s cimri in ostalimi udeleženci. Naslednji dan je sledilo spoznavanje udeležencev in trenerjev. Prijetne »icebreaker« igre so nam pomagale bolje spoznati udeležence in si zapomniti njihova imena in državo s katere so prišli. Predstavili pa so nam tudi bogat urnik, skupaj pa smo postavili tudi pravila in podpisali »pogodbo«, da se jih bomo držali. Med dnevom je bilo zanimivo izpolnjevati zastavljene izzive, za katere pa smo bili tudi nagrajeni s kovanci. Zvečer je sledila predstavitev ekip, po tem pa se nas je nekaj zbralo v manjši sobi kjer smo se družili do zgodnjih jutranjih ur. V nedeljo smo začeli s spoznavanjem ‘gamification tool-ov’, ki nas jih večina še ni poznala. Njihove funkcije smo spoznali skozi zanimive aktivnosti, ki so nam hkrati tudi pomagale z zbliževanjem. Zvečer je sledil medkulturni večer, kjer so nekatere države predstavile svojo kulturo, hrano in pijačo. Tretji dan so bile na vrsti 'escape rooms'. Razdelili smo se v 4 skupine, 3 od teh so morale ustvariti sobo pobega v fizični obliki, moja ekipa pa je dobila malo zahtevnejšo nalogo, da ustvari virtualno sobo pobega. Pri temu smo imeli nekaj zapletov, saj nas veliko ni razumelo naloge, nekaj pa se nas tudi ni strinjalo z izbiro naloge. Kljub težavam in temu, da smo komaj znali uporabljati program, je ekipa stopila skupaj in naredila odličen primer virtualne sobe za pobeg. Dan smo zaključili z igrami Twister, pretep z blazinami in karaokami, ki so nas zelo razveselile. Torek se je začel precej mirno, dokler nismo na WhatsApp skupino dobili sporočilo, da gremo na pohod (lov na zaklad). Pot je bila definitivno naporna tistim, ki smo malo manj športne osebe, a toliko preprosta, da smo vsi prišli do vrha brez težav. Na vrhu smo prižgali ogenj, na katerem smo pekli klobasice, sir in kruh. Ob ognju smo v miru pojedli, poslušali glasbo in se – kakor vsak dan – povezovali med sabo. Po druženju smo se v manjših skupinah vrnili v hotel. Večer smo zaključili z refleksijo v skupinah in druženjem. V sredo smo imeli priložnost spoznati orodje LARP. Na začetku smo začeli s predstavitvijo pomena LARP in kako ga igrati. Po seznanitvi s pravili igre si je vsak razdelil vlogo, ki jo mora odigrati. Takoj smo se začeli pripravljati na preoblikovanje naših vlog, medtem ko smo poskušali najti povezave, ki jih imamo v svetu igre. Po 2 urah igranja smo igro zaključili in izmenjali mnenja in izkušnje o igri. Dan se je zaključil s prijateljskim razmišljanjem. Zadnji dan je bil namenjen pripravi končnega izdelka izmenjave. Spet smo se razdelili v manjše skupine v katerih smo izdelali izdelke in jih nato združili v celoto. Po tem smo imeli še Youthpass delavnico in evalvacijo celotnega treninga. Sedeli smo na travniku in se pogovarjali o mnenjih in vtisih celotnega treninga. Ko smo se vrnili do hotela smo imeli tudi aktivnost, kjer smo si drug drugemu na liste nalepljene na hrbet napisali prijetna sporočilca. Po tem smo imeli še druženje, ki se nam je nekaterim zavleklo v zgodnje jutranje ure. Skupaj smo peli, se kartali, izmenjevali socialna omrežja in se pogovarjali. V tem treningu sem najbolj uživala, ko sem bila s prijatelji katere sem imela priložnost spoznati tam. Zahvalila bi se rada vsem udeležencem in trenerjem za to priložnost.

Tamara Muren

Preberi več

Obisk evropske poslanke Irene Joveva v MC Oton

V petek, 14.4.2023 nas je v MC Oton obiskala Irena Joveva, evropska poslanka, ki se znotraj odbora za kulturo in izobraževanje osredotoča predvsem na tematike, povezane z mladimi. Skupaj z Društvom novomeških študentov smo z njo spregovorili o naših programih, viziji in problematikah s katerimi se srečujemo na terenu.

Preberi več

Prijetno aprilsko dopoldne v DSO Novo mesto

14. 4. 2023 smo v okviru Dneva za spremembe prostovoljci Mladinskega centra Oton obiskali Dom starejših občanov Novo mesto z namenom priprave ustvarjalnice za stanovalce DSO Novo mesto. Teden pred izvedbo delavnice smo se srečali v MC Oton in skupaj »viharili« kaj bi lahko ustvarjali za stanovalce DSO. Po premisleku in pregledu različnih možnosti smo se odločili za ustvarjanje tulipanov, saj je njihovo ustvarjanje dokaj preprosto, simbolizirajo pa tudi pomladi. Dan pred obiskom DSO smo se še enkrat srečali in skupaj povadili izvedbo ustvarjalnic, da bomo pripravljeni prišli na obisk k stanovalcem.
Obisk se nam je zdel zanimiv. Dopoldan smo preživeli ob pozitivnem vzdušju in izdelovanju tulipanov iz barvnega papirja, kar je popestrilo in polepšalo deževen dan. Zapeli smo tudi nekaj pesmi ob zvokih harmonike in se pogostili s piškoti in sokom. Veliko nam je pomenilo, da smo lahko nekaj dobrega prispevali družbi ter polepšali dan nekomu, tudi s tako malenkostjo kot je ustvarjanje tulipanov.

Preberi več

Moja prva mladinska izmenjava: MAIN - Improving and acting together in the Future

V soboto, 18.2.2023 se je naša skupina 8 dijakov in študentov, skupaj z našim mentorjem odpravila na pot v Sümeg. Zjutraj smo se na vlak spravili že ob 6.30 in potovali od Novega mesta do Ukk-a. Ob 15:00 smo že odlagali prtljago v našem novem domu za 10 dni. Penzion je imel krasen pogled na grad, ki stoji nad njim, areno, hleve in konje, ki so se večino dni pasli zunaj na travniku. Tisti in naslednji dan, na našo srečo nismo imeli nobenih aktivnosti, zato smo imeli veliko časa za druženje, spoznavanje drug drugega in sprehajanja po mestu ter okoli hotela.
V ponedeljek, ko so prišli še mladi iz Španije, Madžarske in Italije smo začeli z aktivnostmi. Naše druženje in delo se je začelo s spoznavnimi igrami in delom po skupinah. Popoldne po kosilu pa smo si šli ogledat grad, ki je bil namenjen raziskovanju Madžarske znamenitosti. Prvi dan z ostalimi udeleženci je bil večinoma tih, saj se še nismo tako dobro poznali med sabo.
Torek je bil namenjen mestu Veszprem in kratki, a zanimivi predstavitvi o samih aktivnostih v mestu, raznih projektih in izmenjavah. Tisti dan smo bili za Instagram profil projekta zadolženi mi. Za naš 'insta takeover' smo uporabili plišasto opico Štefana. Štefan je na vsakem story-ju odkrival nov del mesta. Ker pa smo za to, da smo bili zadolženi tisti dan mi, bili obveščeni šele v sredini dneva, smo profil lahko uporabili tudi v četrtek.
V sredo je bil naš dan, da predstavimo naše znamenitosti. Predstavili smo zgodbo Julijo Primic in novomeške Situle. Te smo skozi teambuilding aktivnosti pomagali spoznati ostalim skupinam. Tisti večer smo si v areni, ki se nahaja pod zemljo, ogledali srednjeveške igre. Predstava je bila v Madžarščini, zato nismo razumeli kaj se je dogajalo. Ker sem se zanimala za zgodbo, sem tem vprašala eno od udeleženk iz Madžarske. Predstava je prikazovala borbe med vojskami Ogrskega in Osmanskega cesarstva. Po koncu smo imeli tudi srednjeveško večerjo, pri kateri smo jedli samo z rokami.
V četrtek smo obiskali mesto Tapolca, kjer smo si ogledali jamo, po njej smo se peljali s čolnički v krogu. Kasneje smo se odpeljali še do mesta Keszthely, kjer smo si ogledali dvorec Feštečič, nazadnje pa še jezero Balaton.
Končno smo dočakali petek, saj smo šli v Budimpešto. Najmanj smo se veselili tega, da smo morali biti pred hotelom zbrani že pred 7:30 zjutraj. Najprej smo obiskali univerzo, kjer se šola eden od udeležencev, nato pa smo imeli skoraj 5h časa, da smo si ogledali mesto in se prosto sprehajali po njem. To je bil vsem najljubši del izleta. Budimpešta je ogromno mesto z visokimi 'starinskimi' stavbami, ki obkrožajo ulice. Po petih urah prostega časa in raziskovanja mesta, smo se vrnili v Sümeg. Bili smo utrujeni, zato nam je bila 3-urna vožnja tokrat všeč.
Sobota je bila dan za Špance, zato smo se učili o njihovi Katedrali de Santiago. Dan je potekal precej umirjeno, dokler nismo v WhatsApp skupino dobili sporočilo, da je zvečer Karaoke night. Čeprav smo Slovenska in Španska skupina imeli svoje karaoke vsak večer, so bile te še boljše. Peli smo Španske in Italijanske pesmi in plesali na Madžarske in Slovenske narodne pesmi.
V nedeljo smo se učili o Italiji in njihovih znamenitostih. Po aktivnostih smo se lahko družili v hotelu, igrali pingpong, biljard, ali pa se šli kopat,… Imeli smo veliko prostega časa saj smo vedeli da nam, kot družbi zmanjkuje časa.
Na našo žalost je prišel tudi ponedeljek, zadnji dan, ki je bil namenjen izpolnjevanju certifikatov Youthpass. Končali smo že ob 12:00 zato smo imeli še preostanek dneva, da se družimo z novimi prijatelji. Nekateri so že počasi pakirali, drugi so še zadnjič šli v mesto ali na grad. Zvečer smo imeli skupni, zadnji večer. Podobno kot Karaoke night ampak nekako bolj žalostno. Še naša zadnja prilika, da se mamo fajn. Zjutraj se je naša skupinica spakirala, poslovila od penziona in prijateljev in se odpravila v Ukk, kjer smo se ob 11 vkrcali na vlak in se vrnili nazaj v Slovenijo. Povratek je bil precej žalosten, a po drugi strani tudi olajšanje za nekatere, saj so končno lahko spali v svojih posteljah.
Celoten projekt je bil nepozaben. Dogajanje je bilo zanimivo in polno druženja, smeha, sproščenosti,… Aktivnosti so bile zanimive in poučne, na izletih smo videli ogromno novih stvari, spoznali nove kulture in običaje, se učili besede tujih jezikov in ustvarjali nova prijateljstva. Mislim, da je bila to ena od zelo pomembnih izkušenj zame in najbrž tudi za veliko drugih.

Preberi več

Seminar Youth, Society and Participation v Piispali

Med 30.1.2023 in 3.2.2023 je na Finskem, v Piispali potekal seminar Youth, Society and Participation. Pot iz Novega mesta v Piispalo nam je vzela kar debelih 18 ur vendar je bilo vredno.
Prvi dan je bil namenjen odprtju seminarja, predstavitvi, namena, ciljev,… Samostojni raziskovalec Tomi Kiilakoski je predstavil analizo participacije mladih v različnih državah Evrope. Profesorja na Univerzi Tampere Guna Spurava and Jari Varsaluoma pa sta predstavila kaj je mladinska participacija. Potem smo se razdelili v skupine, vsaka skupina je dobila nalogo, da naredi primer mladinske e-participacije. Sledilo je delo po skupinah.
Pred večerjo smo obiskali še skupino mladih Fincev, ki so bili na izmenjavi v Sloveniji s katerimi smo naredili kratko evalvacijo in analizo projekta. Po večerji smo imeli predstavitev krajev, držav, mladinskih centrov in projektov, ki jih izvajamo in bomo izvajali.
V sredo smo pričeli s športnimi aktivnostmi. Prva skupina je šla na pohod po snegu s krplji, druga skupina pa v mini živalski vrt. Po eni uri smo skupini zamenjali aktivnosti. Po kosilu smo imeli SWOT analizo po sistemu svetovne kavarne. Kasneje pa je profesor Jari predstavil Finsko platformo za mlade Digiraati. Profesorica Guna pa splet 2.0 in možnosti, ki se odpirajo za participacijo mladih. Zvečer smo imeli bowling, kompanje in savno. Kdor je želel je lahko šel na poslikavo majic.
V četrtek smo še dokončali delo po skupinah in imeli predstavitve rezultatov skupin. Po kosilu je bila analiza rezultatov skupin in uraden zaključek seminarja z evalvacijo in analizo. Udeleženci smo dobili tudi Youthpass-e. Sledile so športne aktivnosti: tek na smučeh in drsanje. Zvečer smo preizkusili tradicionalno savno, peko klobas na ognju, kjer smo se tudi udeleženci med seboj poslovili.
V petek pa nas je že čakal odhod. Zjutraj smo se poslovili od ostalih udeležencev in odšli na pot. Bilo je prijetno, aktivno in intelektualno. Finska nas je očarala.

Preberi več