X

Vse novice

Prijetno aprilsko dopoldne v DSO Novo mesto

14. 4. 2023 smo v okviru Dneva za spremembe prostovoljci Mladinskega centra Oton obiskali Dom starejših občanov Novo mesto z namenom priprave ustvarjalnice za stanovalce DSO Novo mesto. Teden pred izvedbo delavnice smo se srečali v MC Oton in skupaj »viharili« kaj bi lahko ustvarjali za stanovalce DSO. Po premisleku in pregledu različnih možnosti smo se odločili za ustvarjanje tulipanov, saj je njihovo ustvarjanje dokaj preprosto, simbolizirajo pa tudi pomladi. Dan pred obiskom DSO smo se še enkrat srečali in skupaj povadili izvedbo ustvarjalnic, da bomo pripravljeni prišli na obisk k stanovalcem.
Obisk se nam je zdel zanimiv. Dopoldan smo preživeli ob pozitivnem vzdušju in izdelovanju tulipanov iz barvnega papirja, kar je popestrilo in polepšalo deževen dan. Zapeli smo tudi nekaj pesmi ob zvokih harmonike in se pogostili s piškoti in sokom. Veliko nam je pomenilo, da smo lahko nekaj dobrega prispevali družbi ter polepšali dan nekomu, tudi s tako malenkostjo kot je ustvarjanje tulipanov.

Preberi več

Moja prva mladinska izmenjava: MAIN - Improving and acting together in the Future

V soboto, 18.2.2023 se je naša skupina 8 dijakov in študentov, skupaj z našim mentorjem odpravila na pot v Sümeg. Zjutraj smo se na vlak spravili že ob 6.30 in potovali od Novega mesta do Ukk-a. Ob 15:00 smo že odlagali prtljago v našem novem domu za 10 dni. Penzion je imel krasen pogled na grad, ki stoji nad njim, areno, hleve in konje, ki so se večino dni pasli zunaj na travniku. Tisti in naslednji dan, na našo srečo nismo imeli nobenih aktivnosti, zato smo imeli veliko časa za druženje, spoznavanje drug drugega in sprehajanja po mestu ter okoli hotela.
V ponedeljek, ko so prišli še mladi iz Španije, Madžarske in Italije smo začeli z aktivnostmi. Naše druženje in delo se je začelo s spoznavnimi igrami in delom po skupinah. Popoldne po kosilu pa smo si šli ogledat grad, ki je bil namenjen raziskovanju Madžarske znamenitosti. Prvi dan z ostalimi udeleženci je bil večinoma tih, saj se še nismo tako dobro poznali med sabo.
Torek je bil namenjen mestu Veszprem in kratki, a zanimivi predstavitvi o samih aktivnostih v mestu, raznih projektih in izmenjavah. Tisti dan smo bili za Instagram profil projekta zadolženi mi. Za naš 'insta takeover' smo uporabili plišasto opico Štefana. Štefan je na vsakem story-ju odkrival nov del mesta. Ker pa smo za to, da smo bili zadolženi tisti dan mi, bili obveščeni šele v sredini dneva, smo profil lahko uporabili tudi v četrtek.
V sredo je bil naš dan, da predstavimo naše znamenitosti. Predstavili smo zgodbo Julijo Primic in novomeške Situle. Te smo skozi teambuilding aktivnosti pomagali spoznati ostalim skupinam. Tisti večer smo si v areni, ki se nahaja pod zemljo, ogledali srednjeveške igre. Predstava je bila v Madžarščini, zato nismo razumeli kaj se je dogajalo. Ker sem se zanimala za zgodbo, sem tem vprašala eno od udeleženk iz Madžarske. Predstava je prikazovala borbe med vojskami Ogrskega in Osmanskega cesarstva. Po koncu smo imeli tudi srednjeveško večerjo, pri kateri smo jedli samo z rokami.
V četrtek smo obiskali mesto Tapolca, kjer smo si ogledali jamo, po njej smo se peljali s čolnički v krogu. Kasneje smo se odpeljali še do mesta Keszthely, kjer smo si ogledali dvorec Feštečič, nazadnje pa še jezero Balaton.
Končno smo dočakali petek, saj smo šli v Budimpešto. Najmanj smo se veselili tega, da smo morali biti pred hotelom zbrani že pred 7:30 zjutraj. Najprej smo obiskali univerzo, kjer se šola eden od udeležencev, nato pa smo imeli skoraj 5h časa, da smo si ogledali mesto in se prosto sprehajali po njem. To je bil vsem najljubši del izleta. Budimpešta je ogromno mesto z visokimi 'starinskimi' stavbami, ki obkrožajo ulice. Po petih urah prostega časa in raziskovanja mesta, smo se vrnili v Sümeg. Bili smo utrujeni, zato nam je bila 3-urna vožnja tokrat všeč.
Sobota je bila dan za Špance, zato smo se učili o njihovi Katedrali de Santiago. Dan je potekal precej umirjeno, dokler nismo v WhatsApp skupino dobili sporočilo, da je zvečer Karaoke night. Čeprav smo Slovenska in Španska skupina imeli svoje karaoke vsak večer, so bile te še boljše. Peli smo Španske in Italijanske pesmi in plesali na Madžarske in Slovenske narodne pesmi.
V nedeljo smo se učili o Italiji in njihovih znamenitostih. Po aktivnostih smo se lahko družili v hotelu, igrali pingpong, biljard, ali pa se šli kopat,… Imeli smo veliko prostega časa saj smo vedeli da nam, kot družbi zmanjkuje časa.
Na našo žalost je prišel tudi ponedeljek, zadnji dan, ki je bil namenjen izpolnjevanju certifikatov Youthpass. Končali smo že ob 12:00 zato smo imeli še preostanek dneva, da se družimo z novimi prijatelji. Nekateri so že počasi pakirali, drugi so še zadnjič šli v mesto ali na grad. Zvečer smo imeli skupni, zadnji večer. Podobno kot Karaoke night ampak nekako bolj žalostno. Še naša zadnja prilika, da se mamo fajn. Zjutraj se je naša skupinica spakirala, poslovila od penziona in prijateljev in se odpravila v Ukk, kjer smo se ob 11 vkrcali na vlak in se vrnili nazaj v Slovenijo. Povratek je bil precej žalosten, a po drugi strani tudi olajšanje za nekatere, saj so končno lahko spali v svojih posteljah.
Celoten projekt je bil nepozaben. Dogajanje je bilo zanimivo in polno druženja, smeha, sproščenosti,… Aktivnosti so bile zanimive in poučne, na izletih smo videli ogromno novih stvari, spoznali nove kulture in običaje, se učili besede tujih jezikov in ustvarjali nova prijateljstva. Mislim, da je bila to ena od zelo pomembnih izkušenj zame in najbrž tudi za veliko drugih.

Preberi več

Seminar Youth, Society and Participation v Piispali

Med 30.1.2023 in 3.2.2023 je na Finskem, v Piispali potekal seminar Youth, Society and Participation. Pot iz Novega mesta v Piispalo nam je vzela kar debelih 18 ur vendar je bilo vredno.
Prvi dan je bil namenjen odprtju seminarja, predstavitvi, namena, ciljev,… Samostojni raziskovalec Tomi Kiilakoski je predstavil analizo participacije mladih v različnih državah Evrope. Profesorja na Univerzi Tampere Guna Spurava and Jari Varsaluoma pa sta predstavila kaj je mladinska participacija. Potem smo se razdelili v skupine, vsaka skupina je dobila nalogo, da naredi primer mladinske e-participacije. Sledilo je delo po skupinah.
Pred večerjo smo obiskali še skupino mladih Fincev, ki so bili na izmenjavi v Sloveniji s katerimi smo naredili kratko evalvacijo in analizo projekta. Po večerji smo imeli predstavitev krajev, držav, mladinskih centrov in projektov, ki jih izvajamo in bomo izvajali.
V sredo smo pričeli s športnimi aktivnostmi. Prva skupina je šla na pohod po snegu s krplji, druga skupina pa v mini živalski vrt. Po eni uri smo skupini zamenjali aktivnosti. Po kosilu smo imeli SWOT analizo po sistemu svetovne kavarne. Kasneje pa je profesor Jari predstavil Finsko platformo za mlade Digiraati. Profesorica Guna pa splet 2.0 in možnosti, ki se odpirajo za participacijo mladih. Zvečer smo imeli bowling, kompanje in savno. Kdor je želel je lahko šel na poslikavo majic.
V četrtek smo še dokončali delo po skupinah in imeli predstavitve rezultatov skupin. Po kosilu je bila analiza rezultatov skupin in uraden zaključek seminarja z evalvacijo in analizo. Udeleženci smo dobili tudi Youthpass-e. Sledile so športne aktivnosti: tek na smučeh in drsanje. Zvečer smo preizkusili tradicionalno savno, peko klobas na ognju, kjer smo se tudi udeleženci med seboj poslovili.
V petek pa nas je že čakal odhod. Zjutraj smo se poslovili od ostalih udeležencev in odšli na pot. Bilo je prijetno, aktivno in intelektualno. Finska nas je očarala.

Preberi več

Advent v Novem mestu

Mesec december je bil v Novem mestu praznično obarvan z bogatim adventnim programom, v katerega je bil letos vključen tudi Mladinski center Oton. Program smo v letošnjem letu v Zavodu Novo mesto zastavili široko, za vse generacije, najmlajše, starejše, predvsem pa tudi mlade.
Kljub dežju smo 5.12. uspešno prižgali lučke na Glavnem trgu in razveselili celotno mesto in prebivalce, seveda pa je že dober teden prej začelo obratovati drsališče. Mali oder smo otvorili z otroško predstavo Muca copatarica, že naslednji dan pa smo skupaj z mladimi DJ-ji pripravili zabavo na Glavnem trgu. Za vikend je sledilo umetniško udejstvovanje skupaj z gledališčem Ane Monro.
Ponovno je sledila otroška predstava Čarobni prazniki, za vikend pa smo uživali v nastopih izolskega Drill-a in domačega Guštija. Obiskal nas je tudi Božiček, ki je vsem otrokom iz Novega prinesel darila.
Leto smo zaključili z velikim odrom in nastopom različnih izvajalcev, tudi mlajših, ki so pripeljali trume občinstva. Za nameček pa smo pred Mladinskim centrom Oton izvedli še 2 otroški predstavi: novoletna poslastica in Pika piše dedku mrazu.
Zadovoljni smo bili, da smo lahko letos sodelovali pri organizaciji prazničnega decembra in se že veselimo decembra 2023!

Preberi več

Mladi za zeleno aktivno državljanstvo

V mesecu novembru in decembru smo skupaj z Inštitutom za ekologijo ter Fakulteto za družbene vede izvedli 2 delavnici na temo zelenega aktivnega državljanstva.
V prvi delavnici smo detektirali okoljske probleme, ki so jih mladi detektirali v lokalnih skupnostih. Na drugi delavnici pa smo videli, da lahko okoljske probleme razumemo skozi diskurze, ki vsak nudijo določen način reševanja okoljskih problemov. Mladi so bili na končno evalvacijo zelo zadovoljni z delavnico in so kljub zahtevni tematiki odnesli veliko znanja.

Preberi več

V iskanju smisla

27. november, s sodelavcem Mitjo sva se odpravila v večernih urah v Ljubljano na ogled predstave, pri kateri je sodeloval tudi Mladinski center Oton. Ljubljana je bila meglena, večer hladen, namenjen iskanju smisla.
Oba s sodelavcem sva prvič obiskala nekaj takega kot je senzorialno gledališče. Predstava je bila presenečenje, vendar ne šok, ponudila je razmislek, nove samorefleksije … Zgodbe so se prepletale, a niso bile iste … Predstava je odprla nove ideje o svetu in razumevanju le tega. Ni šlo za tipično gledališko predstavo, kjer bi bili samo gledalci ampak smo bili skozi predstavo povabljeni tudi k aktivnemu sodelovanju. Ne samo to, tekom predstave smo lahko bili tudi v ležečem položaju v katerem smo bili še bolj predani zgodbam predstave. Na celotno razpoloženje pa so vplivali tudi različni vonji, ki so v nas dodatno prebudili različna čustva. Še posebej mi je v mislih ostal vonj borovcev, ki me je spominjal na morje. Predstava je odprla zame vprašanja dobrega in zlega, zgodbe tem kako lahko skupnost sodeluje in kaj je tista resnična vrednost, ki jo imamo v življenju.
Igralci na predstavi so bili vsi mladi, srednješolci oziroma študentje prvih letnikov fakultete vendar so njihove zgodbe bile izjemno zrele in globoke. Vsa pohvala režiserki, sodelujočim in mladim igralcem ter igralkam za fantastičen večer.
Komaj čakamo tudi novomeško premiero in vas ob tem tudi lepo vabimo, da za datum spremljate družbena omrežja senzorialnega gledališča Senzorium in MC Oton!





Iskalci smisla: Jurij Dovič, Amika Zoja Jelič, Mija Kramar, Lovro Mirtič, Lana Traven
Prizori so nastali na podlagi razmišljanja in uvidov mladostnikov do izhodiščnih vsebin
Koncept/režija/več čutna okolja: Barbara Pia Jenič
Zvočni učinki: Peter Penko
Svetovalka za kostume: Tina Kolenik
Svetovalka za pripoved: Ana Duša
avtorica naslovne fotografije: Anastasiya Lobanovskaya
Varovanje in tehnična izvedba: Bat*man
Projekt je nastal ob finančni podpori Mestne občine Ljubljana in Mladinskega centra Oton Novo Mesto

Preberi več

Tabor na OFF

Predzadnji septembrski vikend smo preživeli na Tabor na OFF!
V današnjih časih mladi zelo veliko časa preživijo pred ekrani. Tovrstno početje nas vse, ne samo mlade, odmika od stika s samim sabo in pri mladih dostikrat nadomesti tudi preživljanje prostega časa v naravi. Prinaša tudi veliko stresa in drugih negativnih vplivov.

Odhod je bil izpred MC Otona ob 15.00. Ko smo prispeli v kamping Menina smo se uredili in odšli na partijo mini golfa. Nato smo odšli na večerjo, po večerji pa je sledilo druženje. Po večerji smo tudi pospravili svoje mobilne telefone in jih tekom vikenda na OFF odmaknili od svojih prstov in oči.

Dan smo začeli z zajtrkom, ki smo ga pripravili sami. Ko smo se dodobra okrepčali smo začeli s kajakom po Savinji. Spusti so bili atraktivni in adrenalinski! Ko smo lačni prišli nazaj v našo nastanitev smo si pripravili odlično kosilo. Po kosilu smo opravili hiter počitek in že plezali po drevesih! Šli smo namreč v adrenalinski park. Večer pa smo zaključili s palačinkami in družabnimi igrami.

V nedeljo smo se prebudili v deževno jutro. Po zajtrku smo naredili delavnico o naših potrebah ter o mladinskih izmenjavah. Po tem smo ponovno skuhali kosilo in počasi je bil že čas odhoda. Vikend je bil kratek a intenziven. Najbolj pozitivno pa je bilo to, da mladi niso niti za malo pogrešali mobilnih telefonov.

Preberi več

Mladinska tržnica 2022 je uspela!

Mladinska tržnica 2022 je uspela!🧡

V soboto 3.9.2022 smo se zbrale skoraj vse organizacije, ki se ukvarjajo z mladimi v MO Novo mesto. Na tržnici so se predstavili organizacije: Naturo, Lajka, Knjižnica Mirana Jarca, Frikšn, Razvojni center Novo mesto, Europe direct Novo mesto, Kolesarsko društvo Zverinice, Stara šola Novo mesto, Striparna Oblaček, DPM Mojca Novo mesto, Rotaract klub Novo mesto in Dijas.

Večerni del pa smo popestrili s Stand up komedijo in glasbenim programom. Salve smeha so poželi: Andrej Težak Tešky, Rok Škrlep, Maja Monrue, Alen Borišek, Alen Mastnak. Za kvalitetne glasbene urice pa so poskrbeli Plateau in Leopold I.

Še enkrat hvala vsem organizacijam, ker ste se odzvale na dogodek.
Hvala tudi celotni organizacijski ekipi: LokalPatriotu, Društvu novomeških študentov, Mladinskemu svetu Novo mesto🥳
Hvala tudi za podporo Mestni občini Novo mesto!

Preberi več

WIVAS - Working for Innovative Volunteering And Solidarity

5 events have been carried out within this project:

Event 1
Participation: The event involved 75 citizens, including 10 participants from the city of Deryneia (Cyprus), 10 participants from the city of Vignanello (Italy), 9 participants from the city of Soriano nel Cimino (Italy), 8 participants from the city of Canepina (Italy), 8 participants from the city of Gallese (Italy), 2 participants from the city of Il-Birgu (Malta), 2 participants from the city of Agia (Greece), 2 participants from the city of Jablonna (Poland), 2 participants from the city of Onga (Hungary), 2 participants from the city of Kelme (Lithuania), 2 participants from the city of San Cristovo de Cea (Spain), 2 participants from the city of Dobsice (Czech Republic), 2 participants from the city of Vila Nova de Cerveira (Portugal), 2 participants from the PAR Institute Rjeka (Croatia), 2 participants from the city of Irig (Serbia), 2 participants from the city of Shijak (Albania), 2 participants from the AEKS Association (Finland), 2 participants from the city of Razlog (Bulgaria), 2 participants from the city of Novo Mesto (Slovenia), 2 participants from the city of Laragne-Monteglin (France).
Location / Dates: The event took place in Vignanello (Vignanello, Italy), from 01/11/2018 to 05/11/2018 Short description: The aim of the event was to introduce the partnership and set a positive and cooperative environment, as well as to present WIVAS project and the goals to be reached. During the event local communities and citizens’ representatives had the opportunities to share point of views on the project and on the EU, as well as to present their towns and organizations to a wide public. Informal approaches helped boosting democratic and civic participation at local and EU level and the direct participation of the delegation in the Oil&Wine Festival in
Vignanello allowed them to integrate in the local communities and the project to be disseminated and acknowledged at regional level. The implementation of activities in the 5 Italian partner towns (Vignanello, Gallese, Vallerano, Canepina, Soriano nel Cimino) give the opportunity to the delegates to meet different local and regional authority, as well as a meeting with PA in Viterbo. A staff meeting allowed the set up of local volunteers teams and the agreement upon definitive timetable and themes for the next meeting. The title of the event was: "Exchange and collection of best practices in civic and democratic participation and in volunteering at Union level".

Event 2
Participation: The event involved 96 citizens, including 40 participants from the city of Onga (Hungary), 8 participants from the city of Deryneia (Cyprus), 2 participants from the city of Vignanello (Italy), 1 participants from the city of Soriano nel Cimino (Italy), 1 participants from the city of Canepina (Italy), 2 participants from the city of Gallese (Italy), 3 participants from the city of Il-Birgu (Malta), 3 participants from the city of Agia (Greece), 3 participants from the city of Jablonna (Poland), 3 participants from the city of Kelme (Lithuania), 3 participants from the city of San Cristovo de Cea (Spain), 3 participants from the city of Dobsice (Czech Republic), 3
participants from the city of Vila Nova de Cerveira (Portugal), 3 participants from the PAR Institute Rjeka (Croatia), 3 participants from the city of Irig (Serbia), 3 participants from the city of Shijak (Albania), 3 participants from the AEKS Association (Finland), 3 participants from the city of Razlog (Bulgaria), 3 participants from the city of Novo Mesto (Slovenia), 3 participants from the city of Laragne-Monteglin (France).
Location / Dates: The event took place in Onga (Onga, Hungary), from 24/01/2019 to 28/11/2019
Short description: The objective of the project was to foster the debate on the Solidarity in times of crisis and to share best practices on solidarity at local level. Through informal activities the participants had the chance to confront about commonplaces,favouring intercultural dialogue and mutual comprehension,to avoid past opposition to solidarity at EU level. A meeting with former Hungarian MEP and civil servants in the EU Commission reached the objective to rise awareness on present and future risks represented by strong crisis hitting EU from inside and
outside. Another objective was to boost knowledge on the functioning of the EU and of the opportunities of civic engagement, in particular focusing on the European Citizens’ Initiative through a practical exercitation.
The participation of local citizens, in particular disadvantaged groups and those that reject the EU has been assured with the implementation of activities in a Roma center and during the Quintessence Palinka Festival in Lillafured.
The title of the event was: "European solidarity tissue in times of crisis: the EU policies in social and civic matters”

Event 3
Participation: The event involved 96 citizens, including 42 participants from the city of Il-Birgu (Malta), 8 participants from the city of Deryneia (Cyprus), 1 participants from the city of Vignanello (Italy), 1 participants from the city of Soriano nel Cimino (Italy), 1 participants from the city of Canepina (Italy), 1 participants from the city of Gallese (Italy), 3 participants from the city of Agia (Greece), 3 participants from the city of Jablonna (Poland), 3 participants from the city of Kelme (Lithuania), 3 participants from the city of San Cristovo de Cea (Spain), 3
participants from the city of Dobsice (Czech Republic), 3 participants from the city of Onga (Hungary), 3 participants from the city of Vila Nova de Cerveira (Portugal), 3 participants from the PAR Institute Rjeka (Croatia), 3 participants from the city of Irig (Serbia), 3 participants from the city of Shijak (Albania), 3 participants from the AEKS Association (Finland), 3 participants from the city of Razlog (Bulgaria), 3 participants from the city
of Novo Mesto (Slovenia), 3 participants from the city of Laragne-Monteglin (France).
Location / Dates: The event took place in Il-Birgu (Birgu, Malta), from 15/04/2019 to 19/04/2019
Short description: The aim of the event was to share information and true datas on Euroscepticism, boosting reflection on its causes and historical roots, to foster mutual understanding and to provide fact checking in a cooperative way. The delegates had the opportunity to share their point of view and analyze their local situation, presenting their actions to foster civic engagement and counter euroscepticism. Due to the closeness of the event
with the European Parliament’s Elections, the delegates were engaged in the building and implementation of a short campain to foster participation in the elections, through canvas and a flash mob in Birgu. The title of the event was: "Volunteering and civic engagement at EU level to oppose to the dangers of Euroscepticism"

Event 4
Participation: The event involved 94 citizens, including 44 participants from the city of Novo Mesto (Slovenia), 8 participants from the city of Deryneia (Cyprus), 3 participants from the city of Vignanello (Italy), 3 participants from the city of Il-Birgu (Malta), 2 participants from the city of Soriano nel Cimino (Italy), 1 participants from the city of Canepina (Italy), 3 participants from the city of Gallese (Italy), 2 participants from the city of Agia
(Greece), 3 participants from the city of Jablonna (Poland), 2 participants from the city of Kelme (Lithuania), 2 participants from the city of San Cristovo de Cea (Spain), 2 participants from the city of Dobsice (Czech Republic), 3 participants from the city of Onga (Hungary), 3 participants from the city of Vila Nova de Cerveira (Portugal), 2 participants from the PAR Institute Rjeka (Croatia), 3 participants from the city of Irig (Serbia), 2 participants from the city of Shijak (Albania), 2 participants from the AEKS Association (Finland), 2 participants from the city of Razlog (Bulgaria), 2 participants from the city of Laragne-Monteglin (France).
Location / Dates: The event took place in Novo Mesto (Novo Mesto, Slovenia), from 03/10/2019 to 07/10/2019 Short description: The aim of the event was to foster debate on the impact of EU on daily lives and rise awareness and recognition on the role of volunteering at local and EU level. The event wanted to promote media literacy and fight fake news through practical exercitations on debunking, triggering reflection on the effects of propaganda on solidarity, cross border and local, and on civic participation. The delegates had the chance to show volunteering skills directly taking part as volunteers in the logistic organization of the Novo Mesto Marathon.
The title of the event was: “EU Solidarity against Euroscepticism: ideas and suggestions for a tighter-knight future of Europe”

Event 5
Participation: The event involved 100 citizens, including 43 participants from the city of Deryneia (Cyprus), 3 participants from the city of Vignanello (Italy), 3 participants from the city of Il-Birgu (Malta), 3 participants from the city of Soriano nel Cimino (Italy), 3 participants from the city of Canepina (Italy), 3 participants from the city of Gallese (Italy), 3 participants from the city of Agia (Greece), 3 participants from the city of Jablonna (Poland), 3 participants from the city of Kelme (Lithuania), 3 participants from the city of San Cristovo de Cea (Spain), 3 participants from the city of Dobsice (Czech Republic), 3 participants from the city of Onga (Hungary), 3 participants from the city of Vila Nova de Cerveira (Portugal), 3 participants from the PAR Institute Rjeka
(Croatia), 3 participants from the city of Irig (Serbia), 3 participants from the city of Shijak (Albania), 3 participants from the AEKS Association (Finland), 3 participants from the city of Razlog (Bulgaria), 3 participants from the city of Novo Mesto (Slovenia), 3 participants from the city of Laragne-Monteglin (France).
Location / Dates: The event took place in Deryneia (Deryneia, Cyprus), from 20/05/2022 to 24/05/2022 Short description: The aim of the event was to give conclusion to the project and to gather citizens opinion on the future challenges for Solidarity, at local and cross-border level. The event was also the occasion for the partners to meet again after the Pandemic and to reflect on how the unexpected crisis affected the practices and
projects shared during the previous meeting. A debate also arose about the change of perspective and priorities for the future actions in the CERV Programme and some key themes have been pointed out for further
cooperation of the partnership. During the work a debate about the Ukrainian crisis naturally arose among the delegates. A guided visit to the Famagusta observatory allowed the delegates to be informed about the Cyprus occupation and to hear stories from the inhabitants of Deryneia that lost their land and houses following the war. The delagates had the chance to participate in the Strawberry Festival, organized by local volunteers, and take part in folkloristic workshops in the ethnographic museum.
The title of the event was: “Create the conclusions: citizens opinion about EU solidarity, its needs and perspective


LINK TO PAGE:
https://wivasblog.home.blog/

Preberi več

Zavod Novo mesto, Mladinski center Oton zaključil mednarodno mladinsko izmenjavo Zdrav duh v zdravem telesu (Healthy body, Healthy mind)

V okviru programa Erasmus + mladi v akciji, Ključni ukrep 1, mednarodne mladinske izmenjave smo v MC Oton izvedli prvo mladinsko izmenjavo z naslovom Healthy body Healthy life. Izmenjava med finsko in slovensko skupino je potekala en teden, od 31. 7. do 7. 8. 2022. Udeležilo se je 10 finskih mladih z dvema mladinskima vodjema ter prav tako 10 novomeških mladih z dvema mladinskima vodjema. Prvi dan izmenjave je potekal v duhu spoznavanja, povezovanja, izražanja pričakovanj, predlogov in strahov s strani udeležencev ter oblikovanja delovnih skupin. Na koncu smo izvedli tudi refleksijo celotnega dne. Drugi dan naše izmenjave je potekal zelo povezovalno in aktivno. Začeli smo z lahkim prebujanjem in pilatesom ter nadaljevali z igrami za grajenje skupnosti, komunikacijskimi aktivnostmi itd. Velik poudarek smo namenili komunikaciji in medkulturnemu učenju. Dan smo zaključili z medkulturnim večerom. Finci so predstavili Slovenijo, mi pa Finsko. Tretji dan smo zopet začeli s pilatesom ter nadaljevali z delavnico o spoznavanju orodja za beleženje kompetenc mladih (youthpass). Nekaj časa smo si vzeli tudi za izdelovanje priročnika na temo zdrave prehrane, gibanja in duševnega zdravja. Popoldan nas je čakalo plezanje in delavnice na temo samopodobe, zvečer pa kviz. Četrti dan izmenjave smo se prebujali in sproščali s pilatesom, po vadbi pa sta sledili delavnici o obvladovanju stresa in nenasilni komunikaciji. V popoldanskih urah smo izvedli kuharsko delavnico z Anito Ferlin in Juretom Galičičem iz Masterchefa, zvečer pa smo imeli šov talentov, kjer so se udeleženci predstavili s svojimi talenti. Peti dan je bil povsem športno obarvan. Odšli smo v Pustolovski park na Otočcu in nadaljevali s tečajem golfa na golf igrišču na Otočcu pri gradu Struga. Tudi šesti dan izmenjave je bil športno obarvan. Razdeljeni v tri skupine smo izmenjujoče športali na supih na reki Krki, ježi konj v Češči vasi in veslanju po reki Temenici. Zadnji dan izmenjave se je začel z delavnico z naslovom Misija nemogoče, na kateri so morali mladi promovirati končni izdelek izmenjave na temo gibanja, prehrane in duševnega zdravja. Popoldan so pisali pisma samemu sebi, ki jih bodo prejeli čez eno leto, zvečer pa smo imeli poslovilno zabavo.

Preberi več