X

Tabor na OFF 2024

V ponedeljek zjutraj smo se z razredom izpred Kmetijske šole Grm vkrcali na avtobus, ki nas je peljal v Planinski dom na Miklavžu na Gorjancih. Tam nas je pričakala ekipa iz Mladinskega centra Oton. Pred nastanitvijo v sobe smo morali oddati svoje telefone v škatlo. Sprva smo bili malce zaskrbljeni. Kako bomo komunicirali s svojimi prijatelji in družino? Kako bomo na tekočem kaj se dogaja na socialnih omrežjih? Toda že prvi dan smo spoznali, da potrebujemo - odmik od virtualnega sveta. Po nastanitvi smo se razdelili v tri skupine – kuhanje, čiščenje in kurjenje. Medtem ko se je skupina za kuhanje odpravila v kuhinjo za pripravo kosila, je ekipa za čiščenje počistila in pripravila jedilnico. Kurilna skupina se je odpravila sekat drva in skozi celi dan skrbela za toploto planinskega doma. Nabrali smo si veliko novih izkušenj, saj smo se v skupini menjali. Po kosilu smo imeli prosti čas, ki smo ga preživeli z igranjem odbojke, nogometa in namiznih iger. V popoldanskem času smo imeli delavnico na temo Evropske unije, ki jo je vodila prostovoljka Eni iz Mladinskega centra Oton, ki prihaja iz Albanije. Spoznali smo institucije Evropske unije in delovanje le te. Dobili pa smo tudi nalogo – izdelati krajši film na temo Evropske unije v sklopu projekta »3D Evropa«, ki poteka med Evropskim tednom mladih med 12. in 19. aprilom. Po koncu delavnice smo se zopet razdelili v skupine in se veselo odpravili v svoje skupinske zadolžitve. Po večerji smo se družili ob ognju, pekli klobase in penice, ter se spoznavali med sabo.
Naslednji dan smo se zgodaj zbudili, saj smo želeli videti sončni vzhod. Začeli smo z jutranjo vadbo in krajšim sprehodom. Šli smo v skupine in pripravili zajtrk, nasekali drva in počistili prostore. Dan smo nadaljevali z delavnico na temo odvisnosti. Po delavnici smo imeli čas za pisanje scenarija in snemanje filma za festival »3D Evropa«. Snemanje je bilo zelo zanimivo, čeprav smo bili nekateri sramežljivi pred kamero. Po snemanju smo se zopet razdelili v skupine in pripravili kosilo. Nato nas je čakal dolgo pričakovani pohod na Trdinov vrh. Na pohodu smo imeli veliko lepih pogledov na bližnjo okolico Novega mesta. Pohod nam je bil super, saj je bilo sončno in toplo. Večerne ure smo zopet preživeli ob ognju, tokrat pa smo se predstavili z igro »Pokaži kaj znaš« Nekateri so peli, drugi plesali, tretji igrali.
Tudi zadnji dan smo se zbudili zgodaj za ogled sončnega vzhoda in potem nadaljevali z jutranjo vadbo. Zajtrkovali smo na svežem zraku, saj je bilo presenetljivo toplo. Čakala nas je še zadnja aktivnost – Lov na zaklad. Razdelili smo se v štiri skupine, pregledali karto in se s časovnim zamikom petih minut podali po učni poti Miklavž. Na tablah o naravnih vrednotah in kulturnih dediščinah so nas čakala navodila in vprašanja na katera smo morali pravilno odgovoriti za možnost zmage. Potrebno je bilo natančno branje, hitro razmišljanje in hitrost. Zmagovalec je prejel torbo za športno vzgojo z logotipom Mladinskega centra Oton. Po končanem Lovu na zaklad je sledilo razkritje zmagovalca in krajša refleksija. Zatem je sledilo pospravljanje planinskega domu, pakiranje in predaja mobilnih telefonov. Poslovili smo se od ekipe Mladinskega centra Oton in se vkrcali na avtobus, ki nas je popeljal nazaj v Novo mesto.
Najbolj presenetljivo je bilo odkritje, kako močno smo se povezali med sabo. Kako smo se spoznali in se začeli pogovarjati z sošolci s katerimi se do sedaj nismo. Svoj prosti čas smo preživeli ob ognju, kjer smo se pogovarjali, peli in delili svoje osebne zgodbe in skupaj razmišljali o prihodnosti.
Zahvaljujemo se ekipi Mladinskega centra Oton za organizacijo tabora in delavnic, ter hvala za dokaz, da se da preživeti brez telefona 😊 in drugo leto ponovimo ne?
Nazaj na seznam