X

Mojih 6. mesecev prostovoljstva v Sloveniji

Z mesecem junijem je minilo 6 mesecev odkar sem začela svojo prostovoljno delo v Sloveniji. To obdobje je bilo zame pravo čustveno popotovanje v pozitivnem smislu. V tem času sem spoznala veliko mladih dijakov iz mesta in z njimi ustvarila vsebine za družabna omrežja kot je ʺMindful Tapʺ kanal na TikToku. Namen tega kanala je spodbuditi mlade k manjši in učinkovitejši uporabi digitalnih naprav. Skupaj z novomeškimi dijaki smo naredili video ter intervjuje v katerih smo raziskovali, koliko časa dnevno koliko časa dnevno mladi uporabljajo telefon. Vse te pridobljene informacije od mladih so bile tudi izjemno koristne tudi zame.
Udeležila uvodnega usposabljanja za prostovoljce ESE, ki je potekalo v Termah Dobrna. Tam sem spoznala vse trenutne prostovoljce v Sloveniji. Skupaj s trenerji smo spletli nova prijateljstva in dobili informacije o naših odgovornostih in priložnostih, ki jih ponuja ESE program.
Imela sem priložnosti sodelovati v Erasmus+ izmenjavi ʺGledališče zaupanjaʺ. Mladinska izmenjava je potekala v Mladinskem centru Oton in vključila mlade iz Novega mesta ter Nemčije. Skupaj smo ustvarili gledališko predstavo, katere cilj je bil graditi zaupanje in okrepiti samozavest vseh udeležencev.
Kmalu po mladinski izmenjavi smo organizirali dva tabora ʺTabor na OFFʺ. Udeleženci tabora so bili dijaki 2. letnika Biotehnične gimnazije Novo mesto. Vsem udeležencem sem predstavila projekt 3D Evropa in prek interaktivnih iger podala informacije o strukturi EU, njenih funkcijah in prihajajočih volitev. Skupaj z mladimi smo posneli kratke filme na temo demokracije v Evropi, parlamentarne volitve in kako mladi vidijo svojo vključenost. Za ta projekt sem oblikovala koncept, ustvarila plakate in pripravila delavnice za dijake novomeških srednjih šol. To je bil moj največji projekt od kar sem v Sloveniji. Projekt 3D Evropa mi je bil še posebej pri srcu, saj mi je omogočil poglobljeno razpravo z dijaki o pomembnih temi evropske demokracije in njenem pomenu za mlade. Vsi pogovori z mladimi so bili dragoceni in projekt je presegel moja pričakovanja.
Tako aktivnih šest mesecev že dolgo nisem doživela. Poleg zabave z novimi prijatelji, spoznavanje slovenske energične glasbe, odlične hrane in seveda tudi vina, sem si pridobila dragocene poklicne veščine na področju vodenja projektov, komunikacije in prilagajanja na delovnem okolju. Hvaležna sem tudi, da sem si v tem času pridobila več samozavesti pri izvedbi delavnice in spoznala svoje močne in šipke točke. Ta izkušnja me je veliko naučila o sebi. Pred pol leta sem bila v novem mestu, sama in nisem poznala nikogar. Zdaj imam prijatelje in Mladinski center Oton je postal moj drug dom. S sodelavci je zelo dobro razumem in sprejeli so me kot svojo. Neverjetno je videti, kako tako mala skupnost oblikuje, kdo si. To lepo izkušnjo toplo priporočam vsakemu mlademu človeku, saj bo s prostovoljstvom postal bolj samostojen, samozavesten in se veliko naučil o sebi.
Nazaj na seznam