X

Finska: nepozabno potovanje polno dogodivščin!

Začetek naše nepozabne Erasmus izmenjave se je začel 9. julija s štartom v Novem mestu. Ob 7.00 smo se odpravili do letališča Marco Polo v Benetkah. Po prijetnem letu smo prispeli v finsko prestolnico Helsinki. Utrujeni od potovanja, a polni pričakovanj, smo dan zaključili s sprehodom po mestu. Naslednji dan smo raziskali lepote Helsinkov, ob 15.00 pa smo se odpravili z vlakom do mladinskega centra v Piispali. Finci so nas pričakali z večerjo, udobno pa smo se tudi namestili in dan zaključili s prijetnim druženjem v kopanjem v jezeru. Izmenjave so se poleg slovenskih in finskih udeležencev udeležili tudi mladi iz Avstrije.
Prvi uradni programski dan smo začeli z ogledom Piispale in spoznavnimi igrami. Nato smo nadaljevali z veslanjem na vikingški ladji ter aktivnostmi na plaži, kot so odbojka in kopanje. Po kosilu smo imeli sestanek vodij skupine, sledila je delavnica o človekovih pravicah in še več spoznavnih dejavnosti. Po večerji smo se odpravili v savno in uživali ob prijetnih prigrizkih.
Drugi programski dan smo začeli z drsanjem. Kot zanimivost, v Piispali so eni izmed redkih, ki obratujejo ledeno ploskev tekom poletja in s tem privabijo hokejske klube, da izvajajo poletne tabor v Piispali. Popoldne smo nadaljevali z delavnico o enakosti spolov ter se skupaj s slovensko skupino pripravili na slovenski kulturni večer, kjer smo spekli belokranjsko pogačo, ajdove žgance in žličnike ter pripravili kviz o Sloveniji. Slovenska skupina je mlade naučila tudi plesov.
Tretji programski dan smo začeli s plezanjem in bowlingom. Vse pohvale našim puncam, ki so preplezale vse smeri na steni – »mini Janje Garnbret«. V Piispali smo izdelali tudi svojo majico, saj imajo prav temu namenjen prostor. Po kosilu smo imeli sestanek vodij skupine, kjer smo obravnavali aktualna vprašanja, nato pa smo nadaljevali z vožnjo s kanuji in supi. Popoldan so Finci pripravili svoj kulturni večer.
Četrti programski dan je Julija, naša mladinska vodja izvedla krajšo delavnico na temo človekovih pravic in strpnosti. Po kosilu smo obiskali mini živalski vrt in imeli lov na zaklad po celotnem kompleksu Piispale. Zvečer nas je čakal avstrijski kulturni večer, kjer je glavna debata tekla o »slovenskem tradicionalnem zajtrku«.
V soboto dopoldne smo imeli francosko kulturno jutro. S skupino smo izvedli zaključno refleksijo in še eno krajšo delavnico na temo identitete in odnosov med ljudmi. Po zaključeni delavnici smo podelili Youthpasse vsem udeležencem. Druženje ob ognju in v savni je bilo odličen zaključek našega nepozabnega potovanja.
Naslednji dan smo se, nekateri tudi solzni, odpravili domov, kjer naprej delimo našo čudovito izkušnjo!
Nazaj na seznam