X

Moja prva mladinska izmenjava: MAIN - Improving and acting together in the Future


V soboto, 18.2.2023 se je naša skupina 8 dijakov in študentov, skupaj z našim mentorjem odpravila na pot v Sümeg. Zjutraj smo se na vlak spravili že ob 6.30 in potovali od Novega mesta do Ukk-a. Ob 15:00 smo že odlagali prtljago v našem novem domu za 10 dni. Penzion je imel krasen pogled na grad, ki stoji nad njim, areno, hleve in konje, ki so se večino dni pasli zunaj na travniku. Tisti in naslednji dan, na našo srečo nismo imeli nobenih aktivnosti, zato smo imeli veliko časa za druženje, spoznavanje drug drugega in sprehajanja po mestu ter okoli hotela.
V ponedeljek, ko so prišli še mladi iz Španije, Madžarske in Italije smo začeli z aktivnostmi. Naše druženje in delo se je začelo s spoznavnimi igrami in delom po skupinah. Popoldne po kosilu pa smo si šli ogledat grad, ki je bil namenjen raziskovanju Madžarske znamenitosti. Prvi dan z ostalimi udeleženci je bil večinoma tih, saj se še nismo tako dobro poznali med sabo.
Torek je bil namenjen mestu Veszprem in kratki, a zanimivi predstavitvi o samih aktivnostih v mestu, raznih projektih in izmenjavah. Tisti dan smo bili za Instagram profil projekta zadolženi mi. Za naš 'insta takeover' smo uporabili plišasto opico Štefana. Štefan je na vsakem story-ju odkrival nov del mesta. Ker pa smo za to, da smo bili zadolženi tisti dan mi, bili obveščeni šele v sredini dneva, smo profil lahko uporabili tudi v četrtek.
V sredo je bil naš dan, da predstavimo naše znamenitosti. Predstavili smo zgodbo Julijo Primic in novomeške Situle. Te smo skozi teambuilding aktivnosti pomagali spoznati ostalim skupinam. Tisti večer smo si v areni, ki se nahaja pod zemljo, ogledali srednjeveške igre. Predstava je bila v Madžarščini, zato nismo razumeli kaj se je dogajalo. Ker sem se zanimala za zgodbo, sem tem vprašala eno od udeleženk iz Madžarske. Predstava je prikazovala borbe med vojskami Ogrskega in Osmanskega cesarstva. Po koncu smo imeli tudi srednjeveško večerjo, pri kateri smo jedli samo z rokami.
V četrtek smo obiskali mesto Tapolca, kjer smo si ogledali jamo, po njej smo se peljali s čolnički v krogu. Kasneje smo se odpeljali še do mesta Keszthely, kjer smo si ogledali dvorec Feštečič, nazadnje pa še jezero Balaton.
Končno smo dočakali petek, saj smo šli v Budimpešto. Najmanj smo se veselili tega, da smo morali biti pred hotelom zbrani že pred 7:30 zjutraj. Najprej smo obiskali univerzo, kjer se šola eden od udeležencev, nato pa smo imeli skoraj 5h časa, da smo si ogledali mesto in se prosto sprehajali po njem. To je bil vsem najljubši del izleta. Budimpešta je ogromno mesto z visokimi 'starinskimi' stavbami, ki obkrožajo ulice. Po petih urah prostega časa in raziskovanja mesta, smo se vrnili v Sümeg. Bili smo utrujeni, zato nam je bila 3-urna vožnja tokrat všeč.
Sobota je bila dan za Špance, zato smo se učili o njihovi Katedrali de Santiago. Dan je potekal precej umirjeno, dokler nismo v WhatsApp skupino dobili sporočilo, da je zvečer Karaoke night. Čeprav smo Slovenska in Španska skupina imeli svoje karaoke vsak večer, so bile te še boljše. Peli smo Španske in Italijanske pesmi in plesali na Madžarske in Slovenske narodne pesmi.
V nedeljo smo se učili o Italiji in njihovih znamenitostih. Po aktivnostih smo se lahko družili v hotelu, igrali pingpong, biljard, ali pa se šli kopat,… Imeli smo veliko prostega časa saj smo vedeli da nam, kot družbi zmanjkuje časa.
Na našo žalost je prišel tudi ponedeljek, zadnji dan, ki je bil namenjen izpolnjevanju certifikatov Youthpass. Končali smo že ob 12:00 zato smo imeli še preostanek dneva, da se družimo z novimi prijatelji. Nekateri so že počasi pakirali, drugi so še zadnjič šli v mesto ali na grad. Zvečer smo imeli skupni, zadnji večer. Podobno kot Karaoke night ampak nekako bolj žalostno. Še naša zadnja prilika, da se mamo fajn. Zjutraj se je naša skupinica spakirala, poslovila od penziona in prijateljev in se odpravila v Ukk, kjer smo se ob 11 vkrcali na vlak in se vrnili nazaj v Slovenijo. Povratek je bil precej žalosten, a po drugi strani tudi olajšanje za nekatere, saj so končno lahko spali v svojih posteljah.
Celoten projekt je bil nepozaben. Dogajanje je bilo zanimivo in polno druženja, smeha, sproščenosti,… Aktivnosti so bile zanimive in poučne, na izletih smo videli ogromno novih stvari, spoznali nove kulture in običaje, se učili besede tujih jezikov in ustvarjali nova prijateljstva. Mislim, da je bila to ena od zelo pomembnih izkušenj zame in najbrž tudi za veliko drugih.


Seminar Youth, Society and Participation v Piispali


Med 30.1.2023 in 3.2.2023 je na Finskem, v Piispali potekal seminar Youth, Society and Participation. Pot iz Novega mesta v Piispalo nam je vzela kar debelih 18 ur vendar je bilo vredno.
Prvi dan je bil namenjen odprtju seminarja, predstavitvi, namena, ciljev,… Samostojni raziskovalec Tomi Kiilakoski je predstavil analizo participacije mladih v različnih državah Evrope. Profesorja na Univerzi Tampere Guna Spurava and Jari Varsaluoma pa sta predstavila kaj je mladinska participacija. Potem smo se razdelili v skupine, vsaka skupina je dobila nalogo, da naredi primer mladinske e-participacije. Sledilo je delo po skupinah.
Pred večerjo smo obiskali še skupino mladih Fincev, ki so bili na izmenjavi v Sloveniji s katerimi smo naredili kratko evalvacijo in analizo projekta. Po večerji smo imeli predstavitev krajev, držav, mladinskih centrov in projektov, ki jih izvajamo in bomo izvajali.
V sredo smo pričeli s športnimi aktivnostmi. Prva skupina je šla na pohod po snegu s krplji, druga skupina pa v mini živalski vrt. Po eni uri smo skupini zamenjali aktivnosti. Po kosilu smo imeli SWOT analizo po sistemu svetovne kavarne. Kasneje pa je profesor Jari predstavil Finsko platformo za mlade Digiraati. Profesorica Guna pa splet 2.0 in možnosti, ki se odpirajo za participacijo mladih. Zvečer smo imeli bowling, kompanje in savno. Kdor je želel je lahko šel na poslikavo majic.
V četrtek smo še dokončali delo po skupinah in imeli predstavitve rezultatov skupin. Po kosilu je bila analiza rezultatov skupin in uraden zaključek seminarja z evalvacijo in analizo. Udeleženci smo dobili tudi Youthpass-e. Sledile so športne aktivnosti: tek na smučeh in drsanje. Zvečer smo preizkusili tradicionalno savno, peko klobas na ognju, kjer smo se tudi udeleženci med seboj poslovili.
V petek pa nas je že čakal odhod. Zjutraj smo se poslovili od ostalih udeležencev in odšli na pot. Bilo je prijetno, aktivno in intelektualno. Finska nas je očarala.


Advent v Novem mestu


Mesec december je bil v Novem mestu praznično obarvan z bogatim adventnim programom, v katerega je bil letos vključen tudi Mladinski center Oton. Program smo v letošnjem letu v Zavodu Novo mesto zastavili široko, za vse generacije, najmlajše, starejše, predvsem pa tudi mlade.
Kljub dežju smo 5.12. uspešno prižgali lučke na Glavnem trgu in razveselili celotno mesto in prebivalce, seveda pa je že dober teden prej začelo obratovati drsališče. Mali oder smo otvorili z otroško predstavo Muca copatarica, že naslednji dan pa smo skupaj z mladimi DJ-ji pripravili zabavo na Glavnem trgu. Za vikend je sledilo umetniško udejstvovanje skupaj z gledališčem Ane Monro.
Ponovno je sledila otroška predstava Čarobni prazniki, za vikend pa smo uživali v nastopih izolskega Drill-a in domačega Guštija. Obiskal nas je tudi Božiček, ki je vsem otrokom iz Novega prinesel darila.
Leto smo zaključili z velikim odrom in nastopom različnih izvajalcev, tudi mlajših, ki so pripeljali trume občinstva. Za nameček pa smo pred Mladinskim centrom Oton izvedli še 2 otroški predstavi: novoletna poslastica in Pika piše dedku mrazu.
Zadovoljni smo bili, da smo lahko letos sodelovali pri organizaciji prazničnega decembra in se že veselimo decembra 2023!