X

Advent v Novem mestu


Mesec december je bil v Novem mestu praznično obarvan z bogatim adventnim programom, v katerega je bil letos vključen tudi Mladinski center Oton. Program smo v letošnjem letu v Zavodu Novo mesto zastavili široko, za vse generacije, najmlajše, starejše, predvsem pa tudi mlade.
Kljub dežju smo 5.12. uspešno prižgali lučke na Glavnem trgu in razveselili celotno mesto in prebivalce, seveda pa je že dober teden prej začelo obratovati drsališče. Mali oder smo otvorili z otroško predstavo Muca copatarica, že naslednji dan pa smo skupaj z mladimi DJ-ji pripravili zabavo na Glavnem trgu. Za vikend je sledilo umetniško udejstvovanje skupaj z gledališčem Ane Monro.
Ponovno je sledila otroška predstava Čarobni prazniki, za vikend pa smo uživali v nastopih izolskega Drill-a in domačega Guštija. Obiskal nas je tudi Božiček, ki je vsem otrokom iz Novega prinesel darila.
Leto smo zaključili z velikim odrom in nastopom različnih izvajalcev, tudi mlajših, ki so pripeljali trume občinstva. Za nameček pa smo pred Mladinskim centrom Oton izvedli še 2 otroški predstavi: novoletna poslastica in Pika piše dedku mrazu.
Zadovoljni smo bili, da smo lahko letos sodelovali pri organizaciji prazničnega decembra in se že veselimo decembra 2023!


Mladi za zeleno aktivno državljanstvo


V mesecu novembru in decembru smo skupaj z Inštitutom za ekologijo ter Fakulteto za družbene vede izvedli 2 delavnici na temo zelenega aktivnega državljanstva.
V prvi delavnici smo detektirali okoljske probleme, ki so jih mladi detektirali v lokalnih skupnostih. Na drugi delavnici pa smo videli, da lahko okoljske probleme razumemo skozi diskurze, ki vsak nudijo določen način reševanja okoljskih problemov. Mladi so bili na končno evalvacijo zelo zadovoljni z delavnico in so kljub zahtevni tematiki odnesli veliko znanja.


V iskanju smisla


27. november, s sodelavcem Mitjo sva se odpravila v večernih urah v Ljubljano na ogled predstave, pri kateri je sodeloval tudi Mladinski center Oton. Ljubljana je bila meglena, večer hladen, namenjen iskanju smisla.
Oba s sodelavcem sva prvič obiskala nekaj takega kot je senzorialno gledališče. Predstava je bila presenečenje, vendar ne šok, ponudila je razmislek, nove samorefleksije … Zgodbe so se prepletale, a niso bile iste … Predstava je odprla nove ideje o svetu in razumevanju le tega. Ni šlo za tipično gledališko predstavo, kjer bi bili samo gledalci ampak smo bili skozi predstavo povabljeni tudi k aktivnemu sodelovanju. Ne samo to, tekom predstave smo lahko bili tudi v ležečem položaju v katerem smo bili še bolj predani zgodbam predstave. Na celotno razpoloženje pa so vplivali tudi različni vonji, ki so v nas dodatno prebudili različna čustva. Še posebej mi je v mislih ostal vonj borovcev, ki me je spominjal na morje. Predstava je odprla zame vprašanja dobrega in zlega, zgodbe tem kako lahko skupnost sodeluje in kaj je tista resnična vrednost, ki jo imamo v življenju.
Igralci na predstavi so bili vsi mladi, srednješolci oziroma študentje prvih letnikov fakultete vendar so njihove zgodbe bile izjemno zrele in globoke. Vsa pohvala režiserki, sodelujočim in mladim igralcem ter igralkam za fantastičen večer.
Komaj čakamo tudi novomeško premiero in vas ob tem tudi lepo vabimo, da za datum spremljate družbena omrežja senzorialnega gledališča Senzorium in MC Oton!

Iskalci smisla: Jurij Dovič, Amika Zoja Jelič, Mija Kramar, Lovro Mirtič, Lana Traven
Prizori so nastali na podlagi razmišljanja in uvidov mladostnikov do izhodiščnih vsebin
Koncept/režija/več čutna okolja: Barbara Pia Jenič
Zvočni učinki: Peter Penko
Svetovalka za kostume: Tina Kolenik
Svetovalka za pripoved: Ana Duša
avtorica naslovne fotografije: Anastasiya Lobanovskaya
Varovanje in tehnična izvedba: Bat*man
Projekt je nastal ob finančni podpori Mestne občine Ljubljana in Mladinskega centra Oton Novo Mesto