X

Zavod Novo mesto, Mladinski center Oton zaključil mednarodno mladinsko izmenjavo Zdrav duh v zdravem telesu (Healthy body, Healthy mind)


V okviru programa Erasmus + mladi v akciji, Ključni ukrep 1, mednarodne mladinske izmenjave smo v MC Oton izvedli prvo mladinsko izmenjavo z naslovom Healthy body Healthy life. Izmenjava med finsko in slovensko skupino je potekala en teden, od 31. 7. do 7. 8. 2022. Udeležilo se je 10 finskih mladih z dvema mladinskima vodjema ter prav tako 10 novomeških mladih z dvema mladinskima vodjema. Prvi dan izmenjave je potekal v duhu spoznavanja, povezovanja, izražanja pričakovanj, predlogov in strahov s strani udeležencev ter oblikovanja delovnih skupin. Na koncu smo izvedli tudi refleksijo celotnega dne. Drugi dan naše izmenjave je potekal zelo povezovalno in aktivno. Začeli smo z lahkim prebujanjem in pilatesom ter nadaljevali z igrami za grajenje skupnosti, komunikacijskimi aktivnostmi itd. Velik poudarek smo namenili komunikaciji in medkulturnemu učenju. Dan smo zaključili z medkulturnim večerom. Finci so predstavili Slovenijo, mi pa Finsko. Tretji dan smo zopet začeli s pilatesom ter nadaljevali z delavnico o spoznavanju orodja za beleženje kompetenc mladih (youthpass). Nekaj časa smo si vzeli tudi za izdelovanje priročnika na temo zdrave prehrane, gibanja in duševnega zdravja. Popoldan nas je čakalo plezanje in delavnice na temo samopodobe, zvečer pa kviz. Četrti dan izmenjave smo se prebujali in sproščali s pilatesom, po vadbi pa sta sledili delavnici o obvladovanju stresa in nenasilni komunikaciji. V popoldanskih urah smo izvedli kuharsko delavnico z Anito Ferlin in Juretom Galičičem iz Masterchefa, zvečer pa smo imeli šov talentov, kjer so se udeleženci predstavili s svojimi talenti. Peti dan je bil povsem športno obarvan. Odšli smo v Pustolovski park na Otočcu in nadaljevali s tečajem golfa na golf igrišču na Otočcu pri gradu Struga. Tudi šesti dan izmenjave je bil športno obarvan. Razdeljeni v tri skupine smo izmenjujoče športali na supih na reki Krki, ježi konj v Češči vasi in veslanju po reki Temenici. Zadnji dan izmenjave se je začel z delavnico z naslovom Misija nemogoče, na kateri so morali mladi promovirati končni izdelek izmenjave na temo gibanja, prehrane in duševnega zdravja. Popoldan so pisali pisma samemu sebi, ki jih bodo prejeli čez eno leto, zvečer pa smo imeli poslovilno zabavo.


MC Oton s 30.7.2022 pričenja s prvo mladinsko izmenjavo


Skupaj s finskim mladinskim centrom Piispala, v začetku meseca avgusta v Novem mestu organiziramo izmenjavo z naslovom »Zdrav duh v zdravem telesu« ang. Healthy body, Healthy mind. Izmenjava bo trajala 7 dni in je namenjena mladim med 13. in 17. letom. Skupno bo na izmenjavi 24 udeležencev, 10 mladih iz finske, 10 mladih iz Slovenije ter po 2 mladinski vodji iz vsake države. Iskali in našli bomo povezave med zdravim telesom, zdravo hrano, zdravim umom, vse to skozi zabavo in različne aktivnosti. Stroški potovanja, nastanitve, programa in hrane bodo pokriti iz strani gostujoče organizacija in financirane iz programa Erasmus+.
Namen izmenjave je ta, da mladi spoznajo različne načine gibanja in najdejo tudi sebi primernega, s katerim bodo poskrbeli za dobrobit lastnega telesa in duha. Tekom tedna se bodo poleg športnih aktivnosti izvajale tudi delavnice s pomočjo katerih bodo mladi spoznali tudi svoje emocionalni svet in lastno doživljanje sveta
Jutra bodo na izmenjavi namenjena mehkemu prebujanju, del dneva bo namenjen golfu, plezanju, veslanju, jogi, dihalnim vajam, pustolovskemu parku, in še ostalim aktivnostim, ki se nahajajo v MO Novo mesto. Popoldanske ure pa bodo namenjene oblikovanju in organizaciji dogodka, ki bo namenjen splošni javnosti ter bo izveden zadnji dan izmenjave.


POČITNIŠKE AKTIVNOSTI V MC OTON